Piatra Craiului

Parcul Natural / National / Rezervatia / Aria Protejata Muntii / Masivul Piatra Craiului

     Desi nu atinge inaltimea Muntilor Fagaras sau masivitatea Parcului, totusi Piatra Craiului, prin alcatuirea sa intregime din calcare, prin eleganta crestei, prin dantelariile lucrate parca de mina unui bijutier, prin monumentalitatea peretilor stancosi, puse parca tot de un bijutier de valoare, prin numeroasele si bogatele paduri de la poalele sale, reprezinta pentru indragostitii frumusetilor naturale, un superlativ al domeniului. Varietatea si diversitatea peretilor si stancilor de calcar, beneficiaza de acelasi fel de o flora si o fauna pe masura.

     Situat in S-E Carpatilor Meridionali cu o altitudine ce se mentine pe linia crestei la cca 2000 m, cu altitudinea cea mai ridicata in Vf.La Om (Piscul Baciului) 2238 m, Masivul Piara Craiului isi inalta creasta subtire si lunga de 25 Km avand ca vecini muntii Bucegi, Fagaras, Iezer-Papusa, Leaota. Este situat in raza judetelor Brasov si Arges, respectiv a localitatilor Zarnesti, Bran, Moeciu, Rucar, Dambovicioara, Pestera, Magura, Satic, Sirnea.

     Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in anul 28 martie 1938 (Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 645).

     In anul 1938, cand a fost infiintata rezervatia naturala in masura de 440 ha. In 1972, aceasta suprafata a crescut la 900 ha, iar astazi, zona de conservare speciala acopera o suprafata mare de 4879ha, zona parcului national ocupand 9894 ha.

     In anul 1990 Masivul Piatra Craiului este declarat parc national prin Ordinul 7 al Ministerului Agriculturii, alaturi de alte 12 parcuri din Romania.

     In data de 24 mai 2007, Parcul National Piatra Craiului a primit Diploma Europeana pentru Arii Protejate. Distinctia oferita de Consiliul Europei, plaseaza parcul sub patronajul institutiei europene.(sursa pcrai.ro)