Istoria orasului

Istoria localitatii Zarnesti

      Pe teritoriul de astazi al orasului Zarnesti se pare ca au locuit oameni din cele mai vechi timpuri, iar in perioada romana se pare ca aici au fost inmormantati aici soldati ai Legiunii XIII Gemina. Prima atestare documentara care aminteste de Zarnesti dateaza din anul din 1373 sub numele de Zarna, iar in anul 1395 este amintit ca si “possessio regalis Zerne”. Alte denumiri importante care mai apar dupa anul 1437 sunt : Zerna, Villa Czerne, Zernyest. In alte limbi Zarnesti inseamna Zernescht in germana si Zernyest in maghiara.

      Orasul Zarnesti s-a dezvoltat pe vechiul asezamant al localitatii Zarnesti, atestarea documentara a orasului fiind in anul 1367, localitatea Tohan fiind atestata documentar in anul 1294, situandu-se printre cele mai vechi asezari, care si-au pastrat un fond national nealterat. Zarnesti a fost declarat oras in anul 1951, din el facand parte si Tohanul Vechi, iar din anul 1968 si localitatea Tohanul Nou.

      Datorita diversitatii formelor de relief existente pe teritoriul si in jurul localitatii practicarea meseriilor legate de agricultura si cresterea animalelor au fost principalele indeletniciri are zarnestenilor pana acum nu foarte multi ani.

      Procesul de industrializare a localitatii a inceput in jurul anilor 1800, cu infiintarea manufacturilor, apoi a fabricii de hartie (1852), ulterior Celuloza (Celohart – EcoPaper) (1889), fabricia de armament (6 Martie) in anul 1936 si apoi cu marea industrializare de dupa anii 1950. Acest lucru a facut ca tipul localitatii sa migreze de la unul preponderent rural la unul urban.

      Orasul Zarnesti s-a dezvoltat in special in perioada comunista facand ca orasul sa atinga atinga cifra de aproximativ 25.000 de persoane si largirea lui cu cateva cartiere de blocuri de locuinte.

      Dupa Revolutia Romana din 1989 situatia s-a schimbat. La inceput a urmat tendinta de deindustrializare nationala care a dus la inchiderea fabricilor urmand ca ulterior acestea sa fie transformate in asazisele parcuri industriale sau sa fie vandute bucata cu bucata de catre cumparatorii lor.

      In prezent Zarnestiul este in plina ascensiune absenta locurilor de munca nu mai reprezentand o problema majora, turismul incepe sa se dezvolte, iar tendinta este una buna in ceea ce priveste viitorul orasului.

      Ziua orasului este sarbatorita in fiecare vara in luna august de 17 ani incoace sub egida – Zilele orasului Zarnesti – Festivalul Floare de Colt unde in fiecare an urca pe scena formatii locale si nu numai.